Spokojnosť pacientov na prvom mieste

Naše zdravotníctvo je už niekoľko rokov v troskách a súrne potrebuje resuscitáciu. Mnoho pacientov prestáva veriť svojim neurológom, kardiológom či iným lekárom, že im pomôžu uzdraviť sa z tej-ktorej choroby, a začínajú sa spoliehať viac na účinky tradičných starých receptov na zdravie. Veľa ľudí tiež hľadá pomoc vo východnej medicíne, akupresúre alebo rôznych šamanských praktikách.

Je to spôsobené hlavne tým, že veľká časť lekárov prestala sledovať vývoj liekov na trhu a ich účinky, a spolieha sa na to, že ich ponúka veľká spoločnosť. Ľudia prichádzajú na to, že mnoho terapií má viac škodlivých účinkov ako tých liečivých. Napríklad taká chemoterapia. Veľa onkológov ju považuje za jediné riešenie liečby zhubného nádoru. Pritom existuje oveľa jednoduchšie riešenie. Ale o tom inokedy.

Problém nášho zdravotníctva je, že samotní lekári nedokážu zistiť ako sú ich pacienti spokojní s ich službami. Ľudia totiž neradi kritizujú lekárov z očí do očí. Jedna web-stránka to však vyriešila tak, že každý návštevník môže pridať svojho lekára do zoznamu a môže aj ohodnotiť svojho onkológa v Leviciach, zubára v Michalovciach alebo internistu z Martina podľa niekoľkých základných kritérií ale aj slovne. Táto stránka funguje už niekoľko mesiacov, ale museli na nej urobiť zmeny. Doteraz sa návštevník nemusel registrovať a mohol hodnotiť lekárov aj pracoviská. Veľa ľudí to však začalo zneužívať, takže teraz sa musí zaregistrovať a prihlásiť každý, kto chce ohodnotiť nejakého lekára a podobne.

Stránka lekár.sk by mohla pomôcť pri zlepšení kvality služieb v zdravotníctve, ak ju bude využívať dostatočný počet ľudí a spoločností. Hodnotenia priamo od pacientov môžu pomôcť pri vyčistení trhu od nekvalitných pracovníkov a pracovísk. Poprípade určiť, ktoré pracoviská a personál potrebujú najviac pomoci a podobne.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zdraví, životní styl se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.